←  terug naar verhaaltjes
Een bloemenveld in gevaar
Download download

Een bloemenveld in gevaar

Een verhaal geschreven voor Rosalie
met haar woord jurk

Dark mode Light mode

Nnnnnnnng!” murmelde Rosalie toen ze het raampje van de keuken opendeed. Het raam was oud en ging moeilijk open. Eke dag weer zette ze het raampje open en ging zitten aan de keukentafel. Ze pakte dan een stukje brood, legde dat op een bordje en wachtte. En zoals elke dag, kwam er dan een bijtje en een vlinder door het raam naar binnen vliegen. Het bijtje had een dopje honing bij zich en goot de honing over het broodje van Rosalie. Het vlindertje ging zitten op Rosalie’s bordje en vertelde elke dag een nieuw verhaal wat hij onderweg had meegemaakt tijdens zijn avontuurlijke fladder-reis. En zo kletsten Rosalie, het bijtje en het vlindertje een hele tijd, totdat ze naar school moest.

Maar deze ochtend was het anders. Het duurde lang voordat het bijtje en de vlinder naar binnen kwamen vliegen. Rosalie begon een beetje ongerust te worden en ging staan bij het oude keukenraampje om naar buiten te kijken. Maar terwijl ze naar buiten keek, vlogen het bijtje en het vlindertje net naar binnen. Het bijtje vloog eerst een paar rondjes om de keukentafel en leegde het dopje honing op het broodje van Rosalie. Maar er kwam maar één druppeltje honing uit het dopje. En de vlinder vloog supersnel tientallen rondjes om Rosalie heen zodat ze er duizelig van werd. “Wat is er?” vroeg Rosalie toch nog bezorgd. De vlinder bleef rondjes vliegen en schreeuwde met een zacht hoog stemmetje: “De bloemensssss sssijn weg! De bloemensssss sssijn weg!” Het bijtje kwam op Rosalie’s rechterschouder zitten en zoemde: “Heeyoozzz, de bloemenzzz zzzzijn in gevaarzzz”. De vlinder ging naast het bijtje zitten en samen vertelden ze hun verhaal aan Rosalie. Bijna alle bloemen van het bloemenveldje zijn geplukt of weggemaaid door een enorme grasmaaier. En op het bloemenveldje wonen duizenden vlinders en honderden bijen die honing maken. Die hebben straks geen plek meer om te wonen.

Rosalie trok vlug haar schoenen aan en rende naar het bloemenveldje, het bijtje en de vlinder vlogen zo snel als ze konden achter haar aan. Het bloemenveldje was inderdaad erg kaal geworden. Er waren nog maar een paar bloemen over.
“We moeten snel op zoek naar een nieuw bloemenveldje, die niemand kan vinden zei Rosalie”. En samen met het bijtje en de vlinder ging Rosalie op pad om een nieuw bloemenveld te vinden. Ze zochten en zochten maar het was nog best lastig om een juiste bloemenveld te vinden. Het ene bloemenveldje lag te dicht bij mensenhuizen en het andere veldje was weer te klein voor alle bijen en vlinders. Maar uiteindelijk vonden ze dan toch het perfect bloemenveldje, vlakbij een grote vijver. Het was moeilijk te vinden, zodat er niemand meer bloemen kon plukken of dat er een grasmaaier kon komen. En het bloemenveldje was niet alleen groter, maar er groeiden ook nog eens veel meer bloemen! Het bijtje en de vlinder dansten al vliegend uit grote blijdschap.
“Maarssss hoe krijgen we alle bijen en vlinderssss naar dat veldje?” vroeg de vlinder met een klein hoog stemmetje. Daarvoor had Rosalie een gek plan bedacht en zei: “we moeten alle bloemen die nog over zijn plukken en verzamelen, maar jullie moeten me vertrouwen.” En zo plukte Rosalie de laatste bloemen in het bloemenveld totdat het hele veldje leeg was.
Thuis legde Rosalie alle bloemen op de tafel en de hele keuken rook naar bloemen. Samen met het bijtje en de vlinder ging ze aan de slag. Het bijtje en de vlinder hadden geen idee wat Rosalie aan het maken was, maar vlogen samen heen en weer om bloemen aan te geven. Rosalie vlocht alle bloemen aan elkaar zodat er een lapje stof van bloemen ontstond. Na flink gewerkt te hebben zagen het bijtje en de vlinder wat Rosalie aan het maken was. Een jurk van echte bloemen! Het was nog even spannend of er genoeg bloemen waren voor een hele jurk. Maar halverwege de middag zette Rosalie de laatste bloem: de jurk was klaar. Ze gaf het bijtje en de vlinder een high-five.

Rosalie trok haar bloemenjurk aan en wat zag ze er mooi uit! De jurk had veel kleurtjes door de verschillende bloemen: wit en roze van madeliefjes, geel van de boterbloem, rood van de klaproosjes, lila van de grasklokjes en groen van alle bloemstengels. Met haar bloemenjurk aan liep ze liep naar het kale bloemenveldje. “Hmmmmmmmmmmmmm bloemenzzzzssss!” zoemden alle bijtjes en vlinders toen ze Rosalie in haar bloemenjurk zagen. Ze vlogen en fladderden op Rosalie af. Rosalie liep nu voorzichtig naar het nieuwe bloemenveldje en alle bijtjes en vlinders vlogen achter haar aan.
En voordat de zon onder was, kwam Rosalie met alle bijtjes en vlinders aan op het nieuwe bloemenveldje, gevuld met vele bloemen. De bijen en vlinders waren zo blij, dat ze gelijk een feestje hielden in hun nieuwe bloemenveld. Samen met Rosalie dansten ze de hele avond, en alle bijtjes en vlinders tilden Rosalie de lucht in, ze vloog heel eventjes, leek het.

En zo kwam alles weer goed en was alles weer zoals het was. Elke ochtend kwamen het bijtje en de vlinder door het keukenraam binnenvliegen. De bij met het dopje honing voor op het broodje, en de vlinder met een nieuw spannend verhaal.

Einde

←  terug naar verhaaltjes
Top